Dziś na warsztatach Art Smart robiliśmy... lody


Truskawkowe, czekoladowe, miętowe, śmietankowe... I choć nie były do jedzenia, to wyglądały tak, że chciało się lizać!
Dziś na warsztatach Art Smart robiliśmy... lody. Truskawkowe, czekoladowe, miętowe, śmietankowe... I choć nie były do jedzenia, to wyglądały tak, że chciało się lizać!

A gdyby ktoś miał ochotę na prawdziwe lody truskawkowe - ulubiony smak wszystkich przedszkolaków - to podajemy przepis:

Do domowych lodów truskawkowych potrzebujemy 25 dag truskawek, 3 jajka, 20 dag cukru i 2 szklanki śmietany kremówki. Truskawki do lodów możemy przygotować na dwa sposoby: zmiksować je lub przetrzeć przez sitko, albo pokroić na połówki, podsmażyć krótko na maśle i ostudzić.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy połowę cukru i ubijamy jeszcze chwilę. W osobnym naczyniu ucieramy żółtka z resztą cukru do białości (na kogel-mogel). W trzeciej misce ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę.

Teraz mieszamy delikatnie wszystkie składniki (białka, kogel-mogel oraz ubitą kremówkę) z przygotowanymi wcześniej truskawkami, przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika lub zamrażarki na 10-12 godzin.

Wyjmujemy 10 min. przed podaniem, a gdy lody lekko zmiękną, wyjmujemy je łyżką do lodów i przekładamy do pucharków. Dekorujemy świeżymi owocami, sosem truskawkowym, bitą śmietaną, listkami mięty, itp.

www.winiary.pl